Helista meile!

Eesti keskus teenindab teid telefoni, meili ja messengeri teel tööpäeviti (e-r)

Eesti keskus / Eesti aukonsulaat Turus
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry
Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

tel. 040 147 5221, virokeskus@gmail.com

NB Kontor on avatud T, N kell 10-14 ja K kell 12-18

kolmapäev, 25. september 2024

Konsulipäev Turus reedel 4. oktoobril

 Reedel, 4. oktoobril 2024 saab Turus Eesti Keskuse ruumides (Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry , Vanha Suurtori 3) teha järgmisi konsulaartoiminguid:

🍁Passi ja ID-kaardi taotluste vastuvõtt
Võtke kaasa vana pass/ID-kaart ja kui on toimunud nimemuutus või soovite taotleda esmaseid dokumente lapsele, siis ka inglisekeelne originaaldokument, täpsema info kodulehel.


🍁
Sõrmejälgede andmine
Kui soovite taotleda dokumente Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) iseteeninduses või posti teel ja teie sõrmejäljed on PPA andmebaasis vananenud, saate need uuendada konsuli vastuvõtul. Kaasa võtta pass või ID-kaart. Teenus on tasuta.

🍁Kehtiva ID-kaardi PIN-koodide vahetamine
Kui olete unustanud oma dokumendi (ID-kaart, elamisloakaart, digi-ID) PIN-koodid või turvakoodide ümbrik on kadunud, siis selleks, et jätkata e-teenuste kasutamist või anda digiallkirja, tuleb taotleda uus turvakoodide ümbrik.
Eelnevalt tuleb kontrollida sertifikaadi kehtivus. Selleks lisage broneerimissoovile oma nimi, isikukood, telefoninumber, ID-kaardi number ja kehtivusaeg.


👉
Tähelepanu! Vajalik eelregistreerimine telefonil +358 9 622 02 88 (E-R 9.00-12.00) või e-posti teel consular.helsinki@mfa.ee. Lisage kindlasti toiming mida soovite, telefoninumber ja isikukood.

Turu raamatumess 2024

4.–6. oktoobrini toimub Turu messikeskuses Turu raamatumess, mille peateemadeks on sel aastal Mängu ilu!, soome keeles Pelin henki! Kolmepäevase messi jooksul toimub mitmeid erinevaid vestluspaneele, milles kohtuvad Eesti ja Soome kirjanikud, tõlkijad ning kirjastajad.

Eesti programmi on kokku pannud Soome Eesti-seltside Liit, Eesti Kirjastuste Liit ja Eesti saatkond Soomes koostöös kirjastustega. Eesti-osakonnas A32 on kohal ka Turu Eesti Keskus.
Eesti-teemalised vestlused:
REEDE, 4. oktoober
16-16:22 Kuisti-lava
Värske ja üllatav Eesti kirjandus
Värske ja üllatava Eesti kirjanduse teemadel vestlevad Sven Mikser (”Vareda”, tlk. Petteri Aarnos, Enostone) ja Tauno Vahter (“Madis Jeffersoni 11 põgenemisretke”, tlk. Hannu Oittinen, Enostone). Kirjanikke intervjueerib Eestis elav luuletaja Heidi Iivari.

17-17:22 Kuisti-lava
Mis on see, mis paelub soomlasi oma naaberriigi Eesti juures?
Kirjanikke Ville Hytöneni (”Teiste eestlaste kuningriik”, Sammakko) ja Heidi Iivarit (”Meie suguvõsa mehed”, Enostone) intervjueerib ajakirjanik Kaja Kunnas.

LAUPÄEV, 5. oktoober
13:30-13:52 Puisto-lava
Karl Ristikivi ”Rooma päevik” (tlk. Jouko Vanhanen, Enostone)
Karl Ristikivi (1912–1977) oli eesti kirjanik, kes põgenes 1943. aastal sõja ja okupatsiooni eest esmalt Soome ja varsti pärast seda Rootsi, kus ta elas elu lõpuni. Ristikivi ulatuslik looming hõlmab romaane, luulet ja lasteraamatuid.
“Rooma päevik”, mis ilmus Rootsis 1976. aastal, lõpetab Ristikivi ajalooliste romaanide sarja. Müstifikatsiooni järgi on tegu aastal 1718 Tuivere mõisas sündinud Johann Friedrich Kaspar von Revingeni “Tagebuch der Träume” (“Unistuste päeviku” või “Unenägude päeviku”) ühe köitega.
Raamatust ja Karl Ristikivi loomingust vestlevad soome kirjanik Sirpa Kähkönen, keeleteadlane Janne Saarikivi ja kirjastaja Kalle Niinikangas.

Messi täisprogramm ja lisateave: https://www.kirjamessut.fi/ohjelma/
Turu raamatumess 4.–6.10.2024
Reedel 10-18
Laupäeval 10-18
Pühapäeval klo 10-17

kolmapäev, 18. september 2024

Austuskülastus Estonia mälestusmärgi juurde

Eesti Organisatsioonide Võrgustik Soomes ja Turu Eesti Keskus korraldavad pühapäeval, 29. septembril 2024 austuskülastuse mälestusmärgi juurde Nauvos, millega mälestame parvlaev Estonia katastroofi 30. aastapäeva.

Kogunemine 29. septembril kell 10.00 Turu Toomkiriku parklas, kust sôidame ühiselt Pärnäinen sadamasse ( kokkusaamise kellaaeg 11.30). Sealt jalutame üheskoos mälestusmärgi juurde. See koht on vaikuseks, hukkunute mälestamiseks ja meenutamiseks.
Enne tagasiteed on meil vôimalus keha kinnitada Marta Majatalos. See sôltub sellest, kui palju on registreerujaid. (NB! ainult ettetellimisel!)
Menüüks on supp, kohvi, tee ja kook. Hind 15.-
Palun anna oma kohalolekust teada hiljemalt 23. septembriks: virokeskus@gmail.com
Kirjuta ka kui sul on autos vaba koht/ kohad vôi kui sul ei ole vôimalik tulla oma autoga. Püüame korraldada nii, et kôik soovijad saaksid tulla kohale!

Korraldajad: EOVS (Eesti Organisatsioonide Võrgustik Soomes, Virolaisyhdistysten verkosto Suomessa) ja Varsinais-Suomen Viro-keskus ry.
Tere Tulemast!