Helista meile!

Eesti keskus teenindab teid telefoni, meili ja messengeri teel tööpäeviti (e-r)

Eesti keskus / Eesti aukonsulaat Turus
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry
Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

tel. 040 147 5221, virokeskus@gmail.com

NB Kontor on avatud T, N kell 10-14 ja K kell 12-18

teisipäev, 26. oktoober 2021

Öökuninganna: esietendus Pärnus 30.10.2021

Turu Eesti keskuse ja ON teatri jõul käima lükatud Turu Teater koondab enda alla eestikeelseid teatritegijaid, kelle elu on neid sidunud Soomega. Turu Teatris lavastatakse ainult eesti algupärandit.

Turu teatri esimeses lavastuses, Piret Jaaksi „Öökuningannas“, mängivad kutselised eesti näitlejad Tene Ruubel ja Marin Mägi-Efert. Esietendused on 30. oktoobril Pärnus ja 3. novembril Tallinnas, seejärel mängitakse lavastust kuuel korral erinevates Soome linnades, eestikeelsete kogukondade juures, soomekeelsete subtiitritega. Turu teater teeb oma esmalavastusega läbi aegade suurima eestikeelse teatriringreisi Soomes.

"Elli Heidelberg" Tene Ruubel














Photo:  René Garmider


Varasemalt kahel korral eesti teatris etendunud „Õökuningannale“ on lavastaja Siim Maaten andnud uue tõlgenduse: „Meie lavastus arutleb kõige ootamatumas olukorras tekkiva armastuse võimalikkuse üle. Mis juhtub siis, kui leiad endas midagi, mida isegi otsida pole osanud ja leiad kellegi, kes sind sellel teel toetab? Kas on võimalik, et vanem ja maailma näinud inimene võib leida armastuse endast peaaegu kolm korda noorema juures ja vastupidi? Ja kui leitakse, siis kuidas sellega hakkama saada? Kuidas armastusega hakkama saada?“. 

„Öökuninganna“ on tõsine komöödia, milles avalikust elust tagasi tõmbunud endine ooperitäht Elli Heidelberg elab pealtnäha sündmustevaest elu ühe väikese riigi pealinna äärelinnas. Ta otsib endale järjekordset noort meest, aga kui tema juurde tuleb vargile Jane, siis enesele ootamatult palkab ta naise oma majja tööle. MIKS!? Mida Jane süllekukkunud võimalusega peale hakkab?

Peaosatäitja Tene Ruubel on lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) lavakunstikooli 11. lennu, teinud kodumaal arvukalt teatri- ja filmirolle, elab nüüd Soomes ning annab kohvernukuteatriga etendusi nii soome kui ka eesti keeles. „Öökuningannaga“ tähistab Tene Ruubel oma 60. sünnipäeva.

Vabakutseline näitleja Marin Mägi-Efert on lõpetanud EMTA lavakunstikooli 21. lennu, olnud pikka aega Rakvere teatri näitleja ning teinud mitmeid teatri-, seriaali- ja filmirolle, igapäevaselt juhendab ta teatri-ja loovmängutunde Viru- ja Tartumaal ning korraldab suviti lastele teatri-ja loovmängulaagreid.

Soomes elav ja töötav lavastaja Siim Maaten on 2013. aastal lõpetanud Viljandi Kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna lavastaja eriala ja harrastusteatri juhi erialal. Peale kooli lõpetamist on ta tegutsenud vabakutselise lavastajana, näitlejana nii teles, teatris kui ka filmides, samuti harrastusteatri õpetaja-lavastajana ning (reisi)kirjanikuna. Käesoleval aastal alustas Maaten lavastaja eriala magistriõpinguid Helsingi Teatriülikoolis.

Eestis mängitakse „Öökuningannat“ vaid kahel korral: 30. oktoobril Pärnu Raekojas ja 03. novembril Tallinnas Teoteatris. Etendused algavad kell 19.00.

Soome etendused:

20.-27.11. Turu, Kaarina, Rauma, Pori, Tampere.