Helista meile!

Eesti keskus teenindab teid telefoni, meili ja messengeri teel tööpäeviti (e-r)

Eesti keskus / Eesti aukonsulaat Turus
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry
Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

tel. 040 147 5221, virokeskus@gmail.com

NB Kontor on avatud T, N kell 10-14 ja K kell 12-18

reede, 31. oktoober 2014

Parim viis enda õiguste eest seismiseks on teha koostööd ja olla aktiivne!

Eestlaseid on Soomes üle 65 000, kuid avalikus pildis märkab meid vähem kui mitmeid teisi siinseid rahvusi. Kui kõik Soomes elavad eestlased ühte linna koguda, moodusaks me Eesti suuruselt kolmanda linna, kuid kelle nägu see linn oleks?

Turu eestlaste klubi esindajad Mari, Ülle ja Lennart kohtusid kolmapäeval Helsingis teiste siinsete eestlaste seltside esindajatega, samuti inimeestega haridus- ja teadusministeeriumist, suursaatkonnast, Eesti Instituudist ja mujalt. 

Ja ühine järeldus, kuidas meie nähtavust ja positsiooni parandada oli lihtne: me peame ise aktiivsed olema, ise koonduma, ise nõudma, ise õlad kokku panema ja ise tegema. 

Esimene suur samm on aktiivne kaasalöömine Turu eestlaste klubis. Ühest küljest saame kujundada enda elu siin meeleolukamaks, teisest saame sel teel oma küsimused, probleemid ja lahendused viia üleriigilisele tasemele nii siin- kui sealpool lahte.

Kohtumisel arutati ka kuidas lahendada erinevate harrastusringide juhendaja probleeme, kuidas saada oma ühingule vajalikke koolitusi, kuidas säilitada ja arendada eesti keelt ja kultuuri.

Võimalusi nende küsimuste lahendamiseks on mitmeid. Näiteks kutsuda juhendajateks praktikaid tegevaid tudengeid, taotleda erinevatest projektidest rahastust kursuste ning sündmuste läbiviimiseks, samuti keelekursuste jm korraldamiseks.

Kuid ühe, kahe või kolme soovist sellistel puhkudel sageli ei piisa. Me peame olema ise ühinguna tugevad ja ühtsed, samuti tegema koostööd teiste linnade ja piirkondade ühingutega. Kolmapäevasel kohtumisel oli näha, et valmisolek selleks on olemas, nüüd peame tegemise meeleolu ära kasutama.

Meid on palju ja me peame ise enda eest seisma!