Helista meile!

Eesti keskus teenindab teid telefoni, meili ja messengeri teel tööpäeviti (e-r)

Eesti keskus / Eesti aukonsulaat Turus
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry
Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

tel. 040 147 5221, virokeskus@gmail.com

NB Kontor on avatud T, N kell 10-14 ja K kell 12-18

reede, 16. september 2022

Müntide näitus Turu Eesti keskuses

”Ma ei kogu raha, kogun mälestusi” 














15. septembri õhtupoolikul toimus Turu Eesti keskuses Rein Kulli müntide esmaesitlus. Kohale oli tulnud huvilisi nii Soome kui Eesti rahvusest, mistõttu pidas Rein oma esitluse omapärases soome-eesti segakeeles. Lõppkokkuvõttes toimis selline keeleline kombinatsioon suhteliselt hästi. 
 ”Ma ei kogu raha, kogun mälestusi”, tõdeb kirglik numismaatik Rein Kull oma mündikogu esitlust alustades. „Armastan münte, sest neisse on kätketud inimkonna ajalugu. Müntidest võib näha, milliseid aegu on elatud - parematel aegadel on isegi väikseimad mündid sisaldanud kulda, kehvematel aegadel seevastu on müntidesse lisatud teisi metalle nagu näiteks rauda, vaske, niklit ja muud.

Omamoodi huvitav tõsiasi on ka see, et kirbuturul müügil olevaid münte on vaadanud ja puudutanud sajad, kui mitte tuhanded inimesed, kes münte katsudes on tundnud erinevad tundeid. Need tunded on jäänud metalli sisse. Ja see on üks põhjustest, miks müntide kogujad oma kogudest ei loobu - neid tõmbavad müntidesse jäänud tunded.” Mitmel korral oma esitluse jooksul rõhutab Rein mündikogumise põhiolemust: „Raha justkui „imeb” sind endasse. Raha muutub Jumalaks, kellele pühendatakse oma vara ja aeg. Vastupidi müntidele, ei ole sedelitel sellist sõltuvust tekitavat omadust.” 

Hariduse poolest on Rein finantsist ja lõpetanud rahanduse eriala kuldmedaliga. Soomes on ta plaatija. Müntide kogumisega tegi Rein algust 25-aastaselt. Elades tol ajal Tallinnas üürikorteris, pidi ta kord allkorrusel elaval lesel aitama kardinaid ette panna. Tänutäheks kinkis lesk Reinule peotäie vanu münte. Sellest hetkest algaski Reinu armastus müntide vastu. 

Nüüdseks on Reinu mündikogus münte umbes 100 riigist, sealhulgas Vatikani, Soome, Eesti, Itaalia, San Marino ja Portugali rahasid. Vanim raha on pärit keiser Claudiuse ajast 35. aastast eKr. Mündikogu krooniks on Vatikani mündialbum, millel ilutseb peakiri: „PONTIFICATI GIOVANNI XXIII PAOLO VI”. Tegemist on Vatikani paavst Paulus VI valitsemisaja mündialbumiga. Neid on maailmas kokku 6000 eksemplari, neist 4000 on Itaalias ja üks Soomes Reinu kogus.

Kogus leidub ka Soome 1-margane, millel puudub aastaarvu viimane number. Mis on müntide kogumise juures kõige tähtsam? Rein vastab: „Saada mündid korda ja panna need albumitesse. Selleks läheb vaja ultrahelimasinat.“ Müntide puhastamiseks võib kasutada ka spetsiaalset hõbeda puhastamise ainet ning muid nippe, mida kuulajatele ohtralt jagatakse. Huviliste silme ees lüüakse korrodeerunud mündid särama.Tulemus on muljetavaldav!

Mündikoguja rikkalikust arsenalist ei puudu ka väike kaal, mis annab kogujale infot mündis sisalduva metalli koguse kohta. „Mida rohkem hõbedat münt sisaldab, seda raskem see on”, seletab Rein ja asetab äsja puhastatud ja poleeritud Rootsi 1946. aasta mündi kaalule. Kaal näitab 7,2 grammi. Sellega Reinu esitlus lõpebki. Väljas on juba sügiseselt pime. Kuulajad tänavad Reinu ja külastajate lahkudes laskub kontori ruumidesse vaikus ning omapärane rahu. Kuni pühapäevani, mil saab tutvuda näitusega ja kohtuda kollektsionääriga. Huvilistele on näitus avatud kogu septembri eelviimane nädal.

Tiina Iskala