Helista meile!

Eesti keskus teenindab teid telefoni, meili ja messengeri teel tööpäeviti (e-r)

Eesti keskus / Eesti aukonsulaat Turus
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry
Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

tel. 040 147 5221, virokeskus@gmail.com

NB Kontor on avatud T, N kell 10-14 ja K kell 12-18

reede, 10. oktoober 2014

Mari Kalkuni lummav kontsert ja saginatihe raamatumess

Varsinais-Soome Eesti keskusel käis möödunud neljapäeval külas laulja Mari Kalkun, kes andis Manilla köiesaalis üle tunniajase kontserdi.
 
Ligi 50 kuulajat said mõnusa kontserdielamuse lauludest, milles oli nii Mari enda kui meie rahvaluule loomingut. Õdusal neljapäeva õhtul õnnestus paaril korral ka kuulajad kaasaümisema saada, kui järjekord sattus regilauludeni. Tõsi, võrokeelsed sõnad olid keerulised nii kuulajaskonnas olnud eestlastele kui soomlastele.

Lisaks Mari häälele ja muusikale tekitasid elevust ka tema kasutatud instrumendid. Kui kitarr või akordion ei ole erilised ohhoo-hüüdjad, siis torupill sõna otseses mõttes ehk ümber kaela seotud plastvoolik, ajasid peaaegu kõigi silmad hämaras ruumis suureks. Lisaks kõlasid imeliselt kandled, millest ühe esineja ise meisterdanud.

Juba järgmisel päeval külastas Mari ka Eesti esinduse sektsiooni Turu raamatumessil. Sedakorda ühendasid nii Varsinais-Soome Eesti selts kui teised Soomes asuvad Eesti seltsid jõud ja koos Soome instituudi ning Eesti saatkonnaga Soomes moodustati üks terviklik “osakond”.

Messil kõnelesid Ville Hytönen ja tõlkija Anniina Ljokkoi Silvia Rannamaa legendaarsest noorteraamatust “Kadri”, Maimu Berg ja tõlkija Sanna Immanen esitlesid Nõukogude Eesti 1970-1980ndate naisteajakirjas töötanud naise loost kõnelevat raamatut “Moemaja” (Muotitalo). Samuti olid teemadeks Juhan Liivi luule ja Varsinais-Soome Eesti keskuse ajalooraamat.
  
Kokku külastas raamatumessi ja samas toimunud toidu- ja veinimessi üle 24 000 inimese, kellest paljud võtsid aega, et tutvudaga ka eesti kultuuri ja siinsete inimestega.

Juba sel pühapäeval toimub Höveli (Hyrköistentie 26) avapidu perekohvinurga ja rahvatantsuga.Lapsed saavad kaasa võtta mänguasju, mida teiste lastega vahetada. Lastele teeme ka eraldi mängunurga. Perel on võimalus osaleda keraamika ringis, mida juhendab Marje Õunapuu. Materjali tasu 5.- eur. Täiskasvanutele vestlusnurk ja kohvilaud katab end Teie abiga. Täpsemat infot saab küsida aadressilt virokeskus@gmail.com.